Bor készítésére alkalmas feldolgozó üzem létesítése a Ferenczi Szőlőbirtok Kft. etyeki telephelyén”

 

A Ferenczi Szőlőbirtok Kft. etyeki telephelyén egy borászati feldolgozó üzem létesítését valósította meg a Széchenyi 2020 program keretében elnyert 30 millió forintos vissza nem térítendő támogatás segítségével.

A társaságot 2009-ben alapították magyar természetes személyek. Jelenleg három magánszemély tulajdonosa van a társaságnak. A társaság legjelentősebb tevékenysége 2013-tól kezdve szőlőtermesztés volt. Kezdetben a társaság a termést még szőlőként értékesítette,2015. évtől kezdve pedig a saját termelésű szőlőt borrá dolgoztatta föl és ilyen módon értékesítette.

A fejlesztés indoka a folyamatosan növekvő szekszárdi borok iránti kereslet, illetve az Etyeki borvidék kedvelt borturisztikai célponttá válása. A társaság eddig a saját feldolgozó üzem hiánya miatt bérfeldolgoztatás útján dolgoztatta fel a saját területén termelt szőlőjét, ami nem költséghatékony. Emiatt döntött a társaság vezetése a saját feldolgozó kapacitások kialakítása mellett.

Ennek keretében megépítésre kerül a projekt során a társaság saját, közművesített feldolgozó üzeme, illetve a fejlesztés részeként, beszerzésre kerülnek a feldolgozást segítő technológiai berendezések. Például: 1 db Juclas MicroDue Plus 6 fejes oxidációs berendezés, amely az erjesztés során alkalmazható, 1 db Juclas Easyfloat 50 szakaszos flotációs berendezés a szőlőmust tisztításához. Beszerzésre kerül 12 db 225 L-es Barrique hordó, 20 db 300 L-es tölgyfa hordó, és 20 db 500 L-es tölgyfa hordó, 1 db Karcher HDS 8/18-4 C meleg vizes magasnyomású mosó, 1 db Karcher BC 14/12 hordómosó, 2 db borászati műszer (Mini titrátor berendezés), 1 db Tecnomaxdue 2005 elektromos félautomata csavarzáró berendezés, 1 db Zambelli BRINA BR6 folyadékhűtő. A fejlesztésnek köszönhetően a megvalósítást követően a társaság árbevétele 5 év alatt eléri a 200 millió forintot. Ennek köszönhetően, a társaság eléri a minimum 15 %-os jövedelmezőségi szintet, ami az egyes években még tovább növekszik is. Továbbá a fejlesztés hatására a társaságnál 4 fővel nő a foglalkoztatottak száma.

A pályázat keretében beszerzett berendezések korszerű, az európai minőségi követelményeknek megfelelő berendezés.

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a 30 millió forint európai uniós támogatás segítségével.

 

A projektről bővebb információt a www.debreczenipince.hu oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető:

Ferenczi Pálma

Elérhetőségeink: telefonszámunk:+ 36 (30) 942-2439, e-mail címünk: info@ferencziszolobirtok.hu

A projekt azonosítószáma:1811549045

Befejezés várható időpontja: 2019.11.01.; Támogatás aránya: 50%

A támogatás összege: 30 044 566,- Ft

EMVA hozzájárulásról információ: https://ec.europa.eu/agriculture